Wybierając kompleksowe wyposażenie kuchni gastronomicznej – na przykład restauracji, pizzerii, baru czy stołówki, musisz pamiętać o wielu urządzeniach. Dobrze sprawdzi się lista przyszłych wydatków, niezbędnych sprzętów i akcesoriów, dopasowanych do charakteru lokalu. Wszystko możesz zamówić w jednej hurtowni, by postawić na wygodę i oszczędności. Podpowiadamy, co będzie niezbędne niezależnie od typu lokalu.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Inwestycja w restaurację to konkretna suma – każdy lokal wymaga innego wyposażenia i innych nakładów finansowych, ale są też takie sprzęty i drobne gadżety, które muszą znaleźć się w każdej, małej czy dużej, gastronomii. Są to między innymi piec, urządzenia chłodnicze czy meble ze stali nierdzewnej. Inne z kolei dobieramy w zależności od charakteru lokalu – jak piec do pizzy, maszynka do robienia lodów czy grill.

Warto zacząć kompletować wyposażenie kuchni gastronomicznej od największych urządzeń, by poważne zakupy mieć już za sobą i móc zacząć zarabiać. Skompletuj wyposażenie, które uznaje się za must have, a z czasem możesz dokupić resztę akcesoriów na liście.

Urządzenia mroźnicze

Urządzenia do mrożenia i chłodzenia – jak szafy czy komory – to kolejna z elementarnych grup wyposażenia kuchni gastronomicznej w restauracji, baru, stołówki czy kawiarni. Dzięki nim można utrzymać różne produkty spożywcze w odpowiedniej temperaturze, zapewnią świeżość i wydłużą datę przydatności produktów do spożycia. Poszczególne urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności należy dopasować do charakteru i wielkości danego lokalu.

Profesjonalny piec – do pizzy, gazowy, konwekcyjny?

Najważniejszym elementem każdej kuchni jest piec, który pozwala na pieczenie, podgrzewanie czy duszenie. Producenci sprzętu nieustannie oferują nowe modele – trzeba jednak określić swoje potrzeby i możliwości finansowe, by wybrać odpowiedni. Często restauratorzy stawiają na wydajny profesjonalny piec konwekcyjny, a do włoskiej restauracji także piec do pizzy.

Meble ze stali nierdzewnej

Praktyczne meble ze stali nierdzewnej są niezbędne w lokalach gastronomicznych – restauracji, barze czy stołówce. Są bardzo wygodne, łatwe w pielęgnacji, gwarantują funkcjonalność i komfort. Stoły czy blaty przydadzą się podczas krojenia i szatkowania, regały i półki do przechowywania. Meble ze stali nierdzewnej są odporne na korozję czy wpływ wysokiej temperatury, a nawet uszkodzenia mechaniczne. Przez wiele lat posłużą w lokalu i nie trzeba będzie ich naprawiać czy wymieniać.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – w co zainwestować?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here